Nilai, 14 Febuari 2018 – Sekretariat Pendakwah Muda Malaysia meneruskan lagi program tahunan mereka iaitu Street Dakwah yang pada tahun ini yang memfokuskan kepada Hari Valentine. Berikut adalah laporan program tersebut :

LAPORAN PROGRAM

Street Dakwah (Say No To Valentine’s Day)

TARIKH

14 Februari 2018

TEMPAT

Kolej Kediaman Satu

Kolej Kediaman Sutera Indah

Kolej Kediaman Nilam Court

Dataran Nilai, Bandar Baru Nilai

ANJURAN

Lajnah Dakwah Dan Perhubungan Luar (LDDP),

Sekretariat Pendakwah Muda Malaysia (SPMM)

TEMA

Islam Sebagai Ad-Deen

PENGENALAN

• Program ini merupakan satu program yang dirancang untuk memberi sudut pandang dan pemikiran yang lebih luas kepada mahasiswa/i USIM terutama dari segi menyampaikan nilai dakwah dalam mengharungi kehidupan mereka sebagai seorang mahasiswa/i Islam khususnya dan juga sebagai persediaan untuk mendepani masyarakat luar amnya.
  • Sehubungan itu, Lajnah Dakwah Dan Perhubungan Luar (LDDP), Sekretariat Pendakwah Muda Malaysia (SPMM) berhasrat untuk menganjurkan Program Street Dakwah ini demi memperkasakan kemahiran dan thaqafah para ajk SPMM dalam gerak kerja dakwah agar lebih mantap dan tersusun.

LATAR BELAKANG

2.1 Tarikh Program

• 14/02/2018 (Rabu)

2.2 Sasaran

• Ajk SPMM
  • Mahasiswa/i USIM
  • Masyarakat Nilai

2.3 Tempat Program

• Kolej Kediaman Satu
  • Kolej Kediaman Sutera Indah
  • Kolej Kediaman Nilam Court
  • Dataran Nilai Dan Kawasan Sekitar

2.4 Masa Program

• 5.00 petang -11.00 malam

2.5 Kaedah Pelaksanan

• Pengisian kepada peserta
  • Edaran flayers

2.6 Aktiviti Yang Diikuti

• Street dakwah
  • Pengisian: “say no to valentine’s day”
  • Edaran flayers

2.7 Pengendalian

• MT dan exco SPMM 2017/18
  • AJK SPMM 17/18

PENCAPAIAN AKTIVITI

• Secara keseluruhannya, Program Street Dakwah (Say No To Valentine’s Day) ini berjaya mencapai objektif utamanya iaitu memberi sudut pandang dan pemikiran yang luas kepada AJK SPMM dan mahasiswa/I USIM dari segi penyampaian dakwah kepada mahasiswa/i USIM khususnya dan masyarakat luar amnya.
  • Di samping itu, program ini berjaya dalam memperkasakan lagi kemahiran dan kefahaman ilmu AJK SPMM dalam gerak kerja dakwah agar lebih mantap dan tersusun dalam mewujudkan biah solehah.
  • Jumlah pelajar yang menyertai program ini sangat memuaskan, lebih kurang seramai 150 orang penyertaan dalam kalangan mahasiswa/I USIM yang terlibat dalam mengagihkan flyers disekitar dataran nilai dan kawasan berdekatan. Disamping masyarakat di sekitar Dataran Nilai yang turut  memberi respon positif dan kerjasama yang baik sepanjang program ini berlangsung.

LAMPIRAN GAMBAR SEPANJANG PROGRAM

Taklimat dari PIC program untuk pembahagian flayers dalam kolej kediaman masing-masing

Sesi edaran flayers bagi kolej kediaman yang disertai oleh mahasiswa/i USIM

Edaran flayers yang telah berlangsung di Kolej Kediaman 1 sempena program Street Dakwah tersebut

Santapan rohani yang telah disampaikan oleh Presiden SPMM iaitu Saudara Ajwad yang disertai oleh mahasiswa/i daripada USIM

Pembahagian edaran flayers mengikut kumpulan di sekitar Dataran Nilai

Penerangan berkenaan tajuk ”say no to valentine’s day” kepada masyarakat sekitar Dataran Nilai

PENUTUP

Keseluruhan program Street Dakwah(Say No To Valentine’s Day) ini berjalan dengan lancar dan jayanya. Ucapan penghargaan dan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam menjayakan program Street Dakwah anjuran Sekretariat Pendakwah Muda Malaysia (SPMM) sesi 2017/2018 ini.

Disediakan oleh,

(NUR QAYYIMAH AZMI)

Setiausaha,

Lajnah Dakwah Dan Perhubungan Luar,

Sekretariat Pendakwah Muda Malaysia,

Universiti Sains Islam Malaysia.

15 Februari 2018