ByMUHAMAD FITRI

SRIKANDI NUSAIBAH BINTI KA’AB AL- ANSORIYAH

📝 TINTA HELWI 📝

– نساء من عصر النبوة –

🧕🏻 SRIKANDI NUSAIBAH BINTI KA’AB AL- ANSORIYAH

⚔ SRIKANDI BESI ⚔_

🌷 Dikenali sebagai UMMU UMARAH kerana cinta dan setianya kepada Rasulullah apabila melihat junjungannya itu terancam bahaya, lalu dia maju mengibas – ngibaskan pedangnya dengan perkasa.

⚔ Kata Rasulullah: “tidaklah aku melihat ke kanan dan ke Kiri pada pertempuran Uhud kecuali aku melihat Nusaibah binti Ka’ ab berperang membelaku”

⚔ Beliau adalah pahlawan wanita islam yang mempertaruhkan jiwa dan raga demi Islam termasuk ikut dalam perang Yamamah di bawah pimpinan Panglima Khalid bin Walid sampai terpotong tangannya.

⚔ Beliau juga bersama Rasulullah dalam menunaikan Baitul Ridhwan , iaitu suatu janji setia untuk sanggup mati syahid di jalan Allah.


🌷 PAHLAWAN WANITA ANSAR

💂🏻‍♀ •Imam Az Zahabi• berkata :

⚡” Dia adalah wanita yang utama dan pejuang dari kalangan Ansar, khazraj, Najjar, Mazin dan sebagai orag Madinah. Saudaranya Abdullah bin Kaab termasuk kelompok para sahabat yang ikut dalam perang Badar. Begitu juga saudaranya Abdurrahman termasuk orang yang suka menangis”

💂🏻‍♀• Al- Waqidi• berkata:

” Ummu umarah ikut perang Uhud bersama suaminya dan dua orang anaknya dari suaminya Yang pertama. Ia keluar untuk memberi minum dengan membawa Qirbah atau tempat air yang buruk. Ia juga ikut berperang dan mendapat cubaan yang baik sehingga mendapat banyak dua belas luka ditubuhnya”

🌷 DOA RASULULLAH SAW UNTUK UMMU UMARAH DAN ANAKNYA

⚡ •Imam Az-Zahabi• meriwayatkan dari Abdullah bin Zaid bin Ahsim ia berkata :
” saya mengikuti perang Uhud, maka ketika para sahabat meninggalkan Rasulullah SAW, saya dan ibu saya mendekati baginda untuk melindunginya, lalu baginda bertanya, ” Mana Ummu Umarah?” Saya menjawab: ” ya wahai Rasulullah, ” baginda bersabda: “Lemparkanlah” Saya pun melemparkan sebuah batu kepada seorang lelaki yang sedang menunggang kuda dihadapan mereka, akhirnya batu itu mengenai mata kuda itu. Kemudian kuda tersebut bergoncang, sehingga penungangnya terjatuh. Kemudian saya tindih orang itu dengan batu dan Rasulullah melihatnya sambil tersenyum.

Baginda juga melihat luka ibuku dibelakangnya, baginda bersabda” Ibumu, ibumu balutlah lukanya,Ya Allah jadikan lah mereka sahabat saya disyurga”. Mendengar itu ibuku berkata: ” Aku tidak hirau lagi apa yang menimpaku dari urusan dunia ini”. Itulah Ummu Umarah yang mengibarkan panji- panji Islam. Membela Rasulullah SAW, ia terluka dalam perang Uhud sebanyak 12 tempat ditubuhnya dan kembali ke Madinah dengan luka-luka perjuangan tersebut.

“Siswi Profesional Islami”

EXCO HAL EHWAL SISWI
SEKRETARIAT PUSAT ISLAM 2017/2018
UNIVERSITI SAINS ISLAM MALAYSIA

📝

About the author

MUHAMAD FITRI administrator

Leave a Reply